Raser: Brittisk Korthår och Maine Coon
Registrerade stamnamnet: 1992
Kullar genom åren: Cirka 30
Målsättning med uppfödningen: Att föda upp sunda och trevliga raskatter i hemmiljö.


Ywonne Kleist
Favoritras: Brittisk korthår,huskatt
Favoritfärg: Alla mönstrade katter
Bor: Svanesund tillsammans med Ronnie Kleist
Tel: 0304-44804 el 070-5712213
e-mail: Mailadress
Ann-Christine "Anki" Kleist
Favoritras: Maine coon, huskatt
Favoritfärg: Silvermönster
Bor: I Stockholm

e-mail: Mailadress

 

SÅ HÄR BÖRJADE DET HELA

Vi skaffade vår första raskatt i slutet av 80-talet. Det var en bruntabby perserhona som hette Tammis. Dottern i huset Anki fick en svart långhårig huskatt, Sofie som tyvärr har lämnat oss, 16 år gammal. Med dessa två katter startade utställningsintresset. Med vår senare inköpta brunsköldpaddsmaskade colourpoint Millie My lyckades det till och med bli en hel del certifikat som sedermera resulterade i vår första Europa Champion-katt. Men aldrig i någon nominering till panel. Det fick huskatten stå för några enstaka gånger med en nagelbitande hysterisk Anki som följd. Det blev fler perserkatter och tre till fyra kullar små ulltussar fram till 1994.

1990 hittade nämligen Anki en lila britthane, Elvis, till salu på en utställning. Eftersom pappan i huset drömde om en stor katt istället för en hårboll såg hon sin chans och med sina sparpengar köpte hon grunden till vad som gjort katteriet till vad det är idag. Strax därefter tog Ywonne över en svartsköldpaddshona som farit illa och tillsammans blev Elvis och Yrsa föräldrar till S*Swan Klei's första brittkull. Anki som börjat döpa kattungarna fortsatte att döpa kull efter kull i bokstavsordning. Och det blev så småningom ganska många.

Yrsa som hade fått riktigt dåliga bedömningar på utställningarna som kattunge ställdes ut och medan Anki tog hand om en slyngelaktig Elvis så fick Ywonne uppleva hur Yrsa tog domarna med storm ju äldre hon blev. Hennes klargula uggleögon och korta kropp gav oss vår första raskattnominering till panelen. Vi som trodde det var för alla de stora uppfödarna. Yrsa fortsatte vinna och blev så småningom mamma fler gånger och även Europa Champion. Elvis blev Grand Internationell Champion. Yrsa gick bort 2003 och Elvis 2004. Under de åren har de katterna blivit föräldrar, mor och farföräldrar och gett oss många nya fantastiska britter.


STAMNAMNET

Swan Klei´s kom till eftersom Ywonne ville ha en anknytning till familjen och var de kom ifrån. Efter många förslag så godkändes detta. Swan efter Svanesund där katteriet finns. Klei´s efter vårt släktnamn. Stamnamnet blev registrerat i SVERAK april 1992

 
MAINE COON

Efter 18 års brittuppfödning och några perser så blev det dags för en ny ras att göra entré. På Ankis egen hemsida kan ni närmare stifta bekantskap med Taki. En bruntabby tjej som bor hos Anki i Stockholm och nu har fått sällskap av en svartsilvertigré hane Lui. Kanske är Taki och Luis grunden till en lika härlig uppfödning av maine cooner som av britter. Taki har även vunnit Ywonnes hjärta med sitt helt ljuvliga trasdocketemperament.

 
OM ATT DÖPA KATTUNGAR

Vi döper våra kattkullar i alfabetisk ordning med några få undantag. Nu har vi gått runt alfabetet och för andra gången passerar vi L och slutar med lite udda namn .Det är Anki som döper katterna och har gjort så sedan hon var runt tio år gammal. Ywonne har fått några katter döpta som hon vill. Annars har dotterns ord varit lag i det här fallet.